“Sigarasız hayat” workshopunda anlatacağım, öğreteceğim şeyi; 5 yıldır birçok insanla yapmış olduğum sigara bıraktırma terapilerimden biliyorum. Sigara her yaştan insanla ilişki kurmayı seviyor. 13 yaşında gencecik çocuklardan 80 yaş ve üzeri yetişkinlere kadar geniş bir skalada. Günde 2-3 adet içenler, günde 4 paketin üstünde içenler, farklı mesleklerden; öğrenci, öğretmen, ev hanımı, doktor, birçok sigara içicisi hikâyesine şahit oldum. Kaç senedir, içiyor olursanız olun, günde kaç paket içiyor olursanız olun, kaç kere bırakmayı denemiş olursanız olun, yaşınız, cinsiyetiniz, mesleğiniz, bugün hiç biri önemli değil. Çünkü herkes sigaradan kurtulabilir.

Şöyle bakmanızı istiyorum: ‘sigara hakkında bildikleriniz ve bırakmak için denedikleriniz sizi sigaradan kurtarsaydı, şu anda farklı yolları araştırıyor olmazdınız. Demek ki; bildiklerinizle veya bırakmak için denediklerinizle olmuyor. Demek ki; farklı bir şeyler yapmak lazım… Hatırlıyor musunuz Albert Einstein’ın sözünü. Demiş ya; ‘dünyadaki en büyük deliliklerden birisi aynı işi aynı şekilde yapıp farklı sonuç beklemektir.’

Sigara ile ilişkinize şöyle bakın;

‘Bir kanser çubuğu var ve yıllardır bu kanser çubuklarını sistematik olarak ağzıma sokuyorum. Gece gündüz, sabah akşam, mutlu mutsuz, yaz kış, ilkbahar, sonbahar, dağ başı, deniz kenarı, arabaya binince, inince, yemek öncesi sonrası, çay veya kahve içerken, iyi haber alınca, kötü haber alınca, gol atınca tuttuğum takım ya da gol yiyince ağzıma sokuyorum. Ağzımın dışında kalan ucunu ateşe veriyorum. Ağzımın dışındaki ucu yakınca, ağzımın içindeki uçtan bir duman çıkıyor. O dumanın içinde 4000 e yakın zehir var, 50 si kanserojen ve ben bu dumanı içime çekmek için bir servet harcıyorum ama bunu niye yaptığımı bilmiyorum. Bir şeyin beni öldüreceğini bile bile yapıyorum, niye yaptığını bilmiyorum.

Bu bakış açısından sonra yeniden mazeretlerimize dönelim;

  • Neden içiyorsun?

En çok aldığım cevaplar:

  • Bana keyif veriyor
  • Beni rahatlatıyor
  • Sıkıntıma arkadaşlık ediyor.
  • Düşünmeme, konsantrasyonuma yardım ediyor.

Neden içiyorsun sorusuna cevap olarak; bu saydıklarımdan birini ya da bir kaçını veriyorsanız kendinize, neden içtiğinizi bilmiyorsunuz demektir. Çünkü içmeye devam ediyor olmanızın sebebi bunlarla ilgili değildir. Ve neden içtiğinizi anlamazsanız bırakmak çok zor olur.

Aslında amacınız sigarayı bırakmak değil biliyor musunuz? Amaç sigaraya bir daha geri dönmemenizi sağlayan bakış açısı kazanmak. Amaç, sigarayı elden atmak değil, kafadan atmak. Bu workshoptan giderken ‘ Allah kahretsin sigarasız hayat nasıl geçecek ‘ olarak değil, ‘Allah’a şükür iyi ki; bıraktım şu zıkkımı, kendimi çok iyi hissediyorum, yaşasın kurtuldum ‘ diye gitmek. Amaç: mutlu bir içmeyen olmak, içmediği için iyi hissediyor olmak.

Asıl sorun kafanızın içinde bir çatışma var. Kafanızın bir köşesi ‘bırak’ diye çekiştirirken, diğer tarafı ‘iç’ diye çekiştiriyor. Sanki içinizde iki tane ‘sen’ var, bir tanesi  ‘bırak şu zıkkımı’ diyor, öbürü ‘ama içmek istiyorum’ diyor. Bırakmak isteyen tarafınız size neden bırak diyor, yani neden bırakmanızı istiyor? Çünkü biliyoruz ki; sigara içmek zararlı bir şey. ‘Bana bir şeyler yapıyor: yorgun uyanıyorum, nefesim kesiliyor, öksürükler başladı, bırakmam lazım,’ diyorsunuz. Bu bırakma sebeplerinizin listesi ne kadar uzun olursa olsun, ne kadar güçlü olursa olsun, bir şeyi fark etmeniz gerek artık. Bu bırakma sebepleriniz sigarayı bırakmaya yetmiyor. Yetseydi, yeterdi. Niye bırakmaya yetmiyor biliyor musunuz? Çünkü bir de sizin içme sebepleriniz var.

Biz bu workshopta neden hala içtiğinize bakacağız. Neden sürekli eliniz gidiyor? Niye yemek sonrası devamlı içmek istiyorsunuz? Niye içenleri gördüğünüz zaman içmek istiyorsunuz?

“Sigarasız Hayat” workshopumuzda bu ve buna benzer sorulara cevap bulacağız. Siz de sigarayı içme sebeplerinizi öğrenip, doğru bildiğiniz yanlış inançlardan kurtulup; kafanızda oluşturduğunuz bağlamları bitirecek ve o hiç sigara içmediğimiz zamanlardaki gibi tekrar kendinizi mutlu, özgür ve sigara içmeyen biri olarak görebileceksiniz.

Eğitim Süresi: 2 Saat