Kişiliklerimiz doğuştan getirdiğimiz temel yapımızdır. Bu nedenle, kişiliklerimizi değiştiremiyor ancak istersek geliştirebiliyoruz.

Kendinizle başkaları arasındaki kişilik farklılıklarını bilirseniz, hem kendi hayatınızı hem başkalarının hayatını çok daha kolay, mutlu ve üretken bir hale getirebilir, hayatınızın her karesinde sizden çok farklı insanlarla daha verimli bir iletişim kurabilirsiniz.

Çevremiz, hayatımız insanlarla dolu. Kişilikleri tanımak insanlara müthiş bir avantaj sağlıyor. İletişimde son derece başarılı olmamızı sağlıyor.

Kişilikleri anlama konusunda çalışmalar o kadar arttı ki, işyerlerine girişlerdeki mülakatlarda kişilik testleri yapılıyor. Bunlar psikolojik testler. Bunlar aracılığıyla kişiler hakkında bir fikir edinilmiş oluyor ve ondan sonra doğru kişiyi doğru işe yerleştirmek adına daha kısa zamanda daha fazla verim almak amacıyla bu testlerden istifade ediliyor.

Kişilikleri tanımak artık bir bilim haline geldi; psikolojinin içindeki bir bilim. Diğer davranış bilimleri de buna çok önem veriyor. Öğrencilerin üniversitelere yerleşmelerinde kişilik analizleri, küçük testler yapılıyor ve bu testlerle (+) (-) yönleri belirleniyor ve böylece meslek seçiminde rehberlik yapılmış olunuyor. Bu nedenle kişilik tiplerini bilmemiz insanların seçimlerinde daha sağlıklı kararlar verebilmeleri adına çok büyük bir fayda sağlıyor.

Kişilik, insanların genetik olarak ya da biyolojik olarak doğuştan getirdikleri bazı alt yapı özelliklerine aileden aldıkları; çevre, eğitim hayatı, sosyal ilişkileri, çalışma hayatı, ailenin ekonomik koşullarının etkisiyle şekilleniyor.

Kişilik dediğimiz zaman bir aysberg düşünün yani bir buz dağı düşünün. Biz kişiyi gördüğümüz zaman onun görünen kısmını görüyoruz, yani aysbergin üst kısmını. Halbuki; aysbergin alt kısmında görmediğimiz çok daha derin bir yapı var. Ne kadar çok kişiliklerle ilgili duyarlılığımızı, farkındalığımızı arttırırsak, tanımaya çalışırsak, o kadar aysbergin altına doğru inmeye başlarız.

Kişilik ayrıca çok karmaşık bir kavram; psikolojik, sosyolojik, biyolojik olduğu için insanların bu konuda bilinçlenmeleri, toplumun eğitim ve kültür düzeyinin de artmasında bence çok önemli bir yeri var. Bu yüzden de bu konuyu çok önemsiyoruz.

Bir kişiliğe, başka bir kişilikle yaklaşıp; ısrarcı olmak, anlayış göstermemek ve yargılayıcı olmak iletişim imkanı sağlar mı? Sağlamaz! Burada yapacağınız şey, zayıf yönlerini ve kuvvetli yönlerini analiz etmek…

Dört farklı kişilik tipine sahip insanlar;

–           Farklı düşünürler

–           Farklı karar verirler

–           Zamanı farklı kullanırlar

–           Farklı bir tempoyla çalışırlar

–           Farklı biçimde iletişim kurarlar

–           Heyecan ve duygularını farklı biçimde yansıtırlar.

–           Strese karşı farklı biçimde çare bulurlar

–           Aynı olaya farklı tepkiler veriler.

İnsanların kişiliklerini bilmek hayatınızı daha neşeli kılar. Rahatlarsınız, zihniniz hafifler. Beyninizdeki çöpleri atmış olursunuz. Gerçekten bu bilgiler, karşımızdaki kişileri anlamada ve onlarla daha sağlıklı iletişim ve ilişki kurma adına bizi geliştiren bilgilerdir.

Kişilik Tiplerini Bilmek Neye Yarar?

  • Ne olduğumuzu ya da ne olmadığımızı,
  • Hayatımızdaki insanlara neden öyle davrandığımızı ya da onların bize neden öyle davrandığın,
  • Sevgiyi ifade ediş biçimimizi
  • İş yaşamında işimizi yapma tarzımızın neden öyle olduğunu,
  • Güçlü ya da zayıf yanlarımızı,
  • Hayatımızda bizi motive eden yönümüzü,
  • Öncelikli değerlerimizi
  • En doğru olanın bizim bakış açımız olmadığını, anlamamızı sağlar.